Styr på budgettet

Hvis du overvejer at låne penge, er det vigtigt, at du har styr på din økonomi. Hvis du har mistet overblikket, er det en rigtig god idé at lægge et budget. Et budget er en oplistning af dine indtægter stillet over for dine udgifter. Det siger sig selv, at der skal være en balance mellem de to. Hvis du bruger mere, end du tjener, er det på tide at kigge budgettet efter i sømmene.
 
En øjenåbner
Det kan være noget af en øjenåbner at lave et detaljeret budget. Start med alle de faste udgifter såsom husleje, telefoni, transport, internet og så videre. Glem heller ikke at tælle penge med til fornødenheder såsom tandlægebesøg, medicin og frisørbesøg. Sæt også penge af i budgettet til gaver og sociale aktiviteter.
 
Herefter kan dagligdagsindkøb sættes på som budgetpost, foruden penge til tøj og sko samt reparation og vedligeholdelse af hjemmet.
 
Spar 10%
Endelig er det smart at spare op til ferier, fester eller hvad man nu måtte ønske sig af fladskærme, foodprocessors og smartphones. Her kan man bruge den tommelfingerregel, at man lægger 10% af sine indtægter til side, hvis man vel at mærke har mulighed for det.
 


 
Vær realistisk
Overordnet set handler det om at være realistisk og ærlig over for sig selv. Kniber det med hukommelsen, kan man altid tjekke sine udgifter over en periode på f.eks. tre måneder via sine kontoudskrifter. Når man er færdig med at opliste sine udgifter, kan man sammenligne dem med sine indtægter.
 
Budget
 
Kun hvis disse to står i et balanceret forhold til hinanden – det vil sige, at man bruger mindre, end man tjener – kan ens økonomi kaldes sund.
 
Pengelån tærer
Det tærer på budgettet at låne penge. Det bedste udgangspunkt for at låne penge er derfor en sund privatøkonomi. At låne penge, uden at have styr på sin økonomi, kan være risikabelt for både økonomien og den mentale velvære.
 
Langt de fleste mennesker er utilpasse ved en dårlig privatøkonomi, der virker stressende og hæmmende på livskvaliteten. Ret paradoksalt kan man sige, at man skal have råd til at låne penge. Er afsættet en dårlig økonomi, vil situationen sandsynligvis kun blive forværret af, at man optager et forbrugslån.
 
Skylder man allerede penge væk, og har man klatgæld, kan det dog være en klar fordel at samle flere mindre lån i et stort for således at slippe for at skulle betale mere end en rente.