Hvad er NemID?

Med NemID kan du nemt identificere dig overfor myndigheder, banken og andre organisationer. Du slipper for at vise legitimation eller at skulle underskrive papirer. Med NemID i hånden er du ude over alt dette.

Flere og flere anvender i dag NemID – det gælder både, når du skal bruge din net-bank, og når du skal i kontakt med det offentlige. Flere og flere private firmaer anvender også NemID.

Med NemID bruger du samme login alle steder, hvor der er brug for at du identificere dig som person. Det er uanset om du skal se din årsopgørelse fra SKAT, læse beskeder på e-boks eller benytte netbank. Alle steder logger du ind på samme måde – nemlig ved hjælp af et bruger-id, en adgangskode og dit personlige nøglekort. På nøglekortet står en række engangskoder, som du skal anvende. Nøglekortet gør, at du kan anvende NemID uanset hvor du befinder dig, blot du har dette med.
 


 

Hvordan skaffer man NemID?

De fleste mennesker henvender sig i deres bank, der får det udfærdiget. Man kan også lade sig oprette på det lokale borgerservice eller via hjemmesiden nemid.nu
For at sikre at systemet virker skal man ved udstedelsen identificere sig. Dette sker enten ved personligt fremmøde i banken eller på borgerservice. Bestiller man online skal man oplyse CPR-nummer samt anvende gyldigt pas eller kørekort. Disse oplysninger undersøges naturligvis inden udstedelsen.
Dokumenterne fremsendes til din folkeregisteradresse.
 

Hvordan anvender man NemID?

Med NemID kan man komme i kontakt med sin netbank, offentlige myndigheder og andre uanset hvilken computer man sidder ved. Man er altså ikke afhængig af at være på en bestemt computer eller bruge et bestemt program.
For at komme ind skal man følge 3 lette trin:
1. Indtaste sit bruger-id eller sit personnummer.
2. Indtaste adgangskoden. Den vil blive vist som sorte prikker på skærmen, så andre ikke kan følge med fra sidelinjen.
3. Indtaste et 6-cifret tal fra nøglekortet. Systemet fortæller dig, hvilke tal du skal taste ind, så hver gang du logger ind, skal du anvende et nyt, unikt tal. Derfor skal du have nøglekortet på dig, hvis du vil anvende NemID.
 
Nøglekortet er et lille plastik-kort på størrelse med et kreditkort. Det indeholder en lang række engangskoder, som du bliver bedt om at taste ind, når du skal anvende NemID. Nøglekortet er med til at sikre, at hackere og andre personer ikke kan aflure din kode. Dette sker fordi den ændrer sig fra gang til gang i et ikke struktureret system. Et nøglekort indeholder 148 koder. Når du er ved at have brugt alle koderne, får du automatisk tilsendt et nyt nøglekort. Du skal altså ikke selv holde øje med hvilke og hvor mange koder du har brugt.
 

Om mobilt NemID

Det er også muligt at anvende NemID fra mobilen og tablets. Det er stadig i startfasen, så nogle gange kan det føles lidt ufleksibelt, men der arbejdes kraftigt på at gøre det så godt som muligt. Man bygger langsomt flere og flere tjenester på det mobile NemID, så undersøg om den tjeneste du skal bruge også er klar.
 

Sikkerhed

NemID er en fælles løsning for det offentligt, netbanker og mange private organisationer. Derfor er det uhyre vigtigt, at sikkerheden er helt i top.

Der ligger en masse tekniske data til grund for opbygningen, men i bund og grund drejer det sig om, at selve dataene opbevares på én central server, der befinder sig hos Nets DanID og som garanterer for sikkerheden.

Rigtig mange private og virksomheder har oplevet, at der har været besøg af hackere på ens computere – eller måske har man slet ikke opdaget det, fordi der ikke er foretaget nogen ændringer eller lagt nogle spor efter besøgene.

Hvis NemID lå på den enkeltes computer ville it-kriminelle måske kunne hente oplysningerne og dermed bruge dem i en uhensigtsmæssig opførsel.

Hos Nets DanID sørger man for, at passe rigtig godt på alle de personfølsomme oplysninger og løbende justere og holde sig opdateret, så det ikke sker sikkerhedsbrud.
 


 

Hvilke krav stilles der for at få et NemID?

Alle, der er fyldt 15 år kan få et NemID. Det eneste krav er, at du har et dansk CPR-nummer. Du behøver altså ikke være dansk statsborger for at få det.
Er du under 15 kan du få et NemID, der udelukkende kan anvendes til netbank. Det er lidt forskelligt, hvad de forskellige netbanker tilbyder, så du må forhøre dig hos den, du ønsker at bruge.
 

Hvem står bag NemID?

NemID er udviklet af Nets DanID, der er en fælles løsning fra bankerne og det offentlige omkring en lang række forskellige services på nettet. Koncernen er ejet af Danmarks Nationalbank og en række banker i Danmark og Norge.
Det er Digitaliseringsstyrelsen der har det overordnede ansvar som den ansvarlige myndighed.